Összeválogattam pár olyan munkámat, amelyek az évek során kerültek ki a kezem alól. Készültek ajándéknak, saját részre, kérésre, a szakkörökön, és ki tudja már milyen egyéb célból.  

Gyapjúból karácsonyfa gömböt nemezeltem. Igazi téli tájkép, havas fenyőfákkal. Ez volt az első gyapjú karácsonyfa-díszem. A többit a termékek között megtalálod. 

A gömböknél maradva... A Ligetszépe meseterápia kapcsán találkoztam ezzel a gyerekeknek való terápiás eszközzel. Nemezelt labda üveggolyóval a közepén. Az üveggolyóra a kellő súly megléte miatt van szükség. Ha megvan a nemezelt labda, kezdődik az egész labda kihímzése pamutfonallal. Nagy munka, hosszú órák munkája. De az örömteli odafigyelés mindig meghozza a gyümölcsöt: a labdacsot hosszasan, elmélázva forgatta kezében egy gyermekecske, és mélyen elgondolkozott! A csendes elmélyülés nagyon értékes!

Addig nemezeltem ezt a báránykát, míg meggyógyultam, amikor történt egyszer, hogy ágyban kellett lábadozni pár napot. Az ember nem ülhet tétlenül.... 

Ez itt egy karácsonyi ajándékcsomag három testvérnek. A nagy hal alakú párna a pár éves kisfiúé, a Waldorf-jellegű baba a kislányé, a nagyobb leányka jussa a finom pasztell színekkel hímzett neszesszer.

Gyapjúfonalból szőtt, fémkerettel záródó szemüvegtok, mobiltartó, vagy ahogy tetszik.  Az aprópénztárca adta az ötletet kedves megrendelőmnek.

Szintén az aprópénz-tárca ihlette ezt a megrendelésre készült gyapjúból szőtt, fémkeretes  alkalmi táskát. A kérés annyi volt, hogy természetes fehér alapon valami sárgát szőjek. Ezt hoztam ki magamból. 

A magyar népművészet kincsei közül rám a legnagyobb hatást a székely festékesek tették. Ez a magyar gyapjúszövési technika rokon a régi nomád népek által használt szőnyegekkel. Geometrikus mintákat használ. Az egyik ilyen mintát rózsának hívják, ezt applikáltam ebbe a gyapjúfonalból szőtt, pamutvászonnal bélelt, belül zsebes, bőrpánttal ellátott női táskába. Több éve szolgál engem. Kedvencem.

Kísérletezem: hogyan lehet a népi hímzést belevinni a mindennapokba. 

Szőtt aprópénztárca. A népi motívum minta neve: fenyőágas. 

Szürke gyapjú alapon bordó minta.

Szövött gyapjútárca, aprópénzeknek használom. Évek óta a társam. Saját festésű gyapjúfonalból szőttem, pamutvászonnal béleltem. A "rozmaring" minta sárga színéhez a növényeket a szomszédos beépítetlen telekről szedtem. Jó helyen élünk: kincseket lehet találni!

Kulcstartó kísérlet: a húzózáras kis neszesszerbe belevarrtam a szalagszövött gyapjút. 

Ez egy kis sárga len ruha, 1 éves kislánykának varrtam. A ruhával bíztak meg, de ha lehet, bele kell csempészni egy kis gyapjút! Ezért aztán gyapjúfonalból markaméztam egy kis övet neki.

Itt én vagyok a vizsgaanyagomba felöltözve. A Női szabó okj záróvizsgán blézert varr az ember.