Bemutatkozás

Az ember egyik legjobb tulajdonsága, hogy teremteni tud. Adott nyersanyagból valamit, ami addig még nem volt. De lett! Csiribú-csiribá!

No, nem kell ide varázslat, varázspálca! Itt van hozzá a két kezünk! Saját kezűleg szövöm, hímzem, nemezelem a termékeimet. Egyedül a varrást bízom a varrógépre.

Az én nyersanyagaim a gyapjú és a pamut. Fontos, hogy minél nagyobb mértékben természetes anyagból legyen. Varázsfőzet és békaláb helyett összegyúrom ezeket a nyersanyagokat egy kis magyar népi kultúrával (népi szövés, hímzett népi motívumok), vagy egy kis természetből vett ötlettel (tűfestés).

A népi kézművesség megőrzése nagyon fontos. Igyekszem minél több tudást elsajátítani népi szövött hagyományunk és hímzőkultúránk értékeiből. De!

Nem szeretnék díszpárnákat vagy faliszőnyegeket szőni/ hímezni, amik a szekrényben landolnak. Célom az, hogy használati tárgyakat készítsek, amiket nap mint nap tudunk használni. Pénztárca, táska; asztalra, polcra zsebkendőtartó, amelyek kellemes díszei egy lakásnak, vagy amelyeket olyan jó megfogni - például egy puha gyapjúból szőtt tárcát - amikor belenyúlunk a táskánkba.

Nincs annál jobb, mint melegséget sugárzó környezetet teremteni!

Volt régebb egy vágyott képem. Nagy odvas fa árnyékában kicsiny ház, abban sző-fon-varrogat Barika, és boldogan él, míg a világ s még két nap. Ez szép is lett volna, de a mesékben igenis van igazság: mert jött a farkas, és letérített az útról. Mint ahogy Piroskát is letérítette.

Lett belőlem kertészmérnök, tolmács, fordító. Ahogy Dante az emberélet útjának felén egy nagy sötétlő erdőben találta magát, úgy én a Keszthelyi Népművészeti Alkotóház kapuja előtt találtam magam. Szövő szakkörre és hímző szakköre járok azóta is, a szakma nagyjaitól van szerencsém tanulni. Egy idő után elvégeztem a Női szabó okj-t is, így a varrás szakmai berkeibe is belekukkanthattam.

Egy-egy munka során mindig a szövésből vagy a hímzésből indulok ki. Mindig előbb a minta áll előttem: milyen szövött motívumot szeretnék használni, milyen népi hímzett mintakincset, melyik az a minta és milyen az a színvilág, ami beleilleszthető a mindennapokba.

A természetes anyagok érintése, a velük való foglalkozás boldogsághormonok termelésére serkenti a szervezetet. Endorfin termelődik, stresszhormon lebomlik. Nekem öröm megalkotni, Neked, kedves Olvasó, öröm lesz használni! Boldog napokat kívánok Mindenkinek!

Szeretettel,

Barika