Kenyeres zsák
Természetes alapanyagokból készült kenyeres zsák.
A len és a méhviasz segít abban, hogy több napig friss, ehető maradjon a kenyér.
Három vászonrétegből készítem.
A középső réteg pamutvászon, amire rávasalom a méhviaszt, amelyet helyi termelőtől szerzek be.
A belső réteg: 100% len.
Méret: kb. 42 cm magas, 32 cm széles.
Belefér 2 db 750 g-os kenyér.
A zsák pamutzsinórral összehúzható rugós zsinórszabályozóval, a zsinórok végén egy-egy fagolyó található.
6.700,- Ft
Használati utasítás:
Kézi mosás ajánlott! Kézmeleg vízben dörzsölés, nyomkodás nélkül. A külső és legbelső réteget ki lehet húzni a többi közül külön-külön, így azokat külön lehet dörzsölni, csavarni, vasalni, de a méhviaszos vászonréteget kímélni kell a hatás megőrzése érdekében. Kerüljük a túl illatos mosószereket!
Kísérletet végeztünk:
Összehasonlítottuk a méhviaszos kenyeres zsákunkat a PUL anyagos zsákkal, ami most nagy divat. PUL-osat is varrtam tehát.
De nem tudom rávenni magam, hogy PUL belsejű zsákban tartsam a kenyeret, mert nem hagy békén a gondolat, hogy a kenyér kemény héja hozzádörzsölődik ehhez a műanyag réteghez, és így mikroműanyagokat fogunk enni a kenyérrel együtt. Ezért olyan zsákot varrtam, ami szintén 3 rétegű: 2 pamutréteg között lapul a PUL réteg.
3 zsákot használtunk a kísérlethez:
1 új méhviaszos kenyeres zsákot
1 PUL-os zsákot
1 régebbi, nagyon kimosott méhviaszos zsákot.
A kenyereket lemértük kísérlet előtt, közben, és végén, így megtudtuk, mennyi vizet veszítenek a kenyerek egy hét alatt. A mérések idejét és eredményét a különböző zsákokban itt láthatjátok:
Új méhviaszos Pulo-os zsák Régi zsák
08.22.este 374 g 374 g 374 g
08.23. reggel 369 g 370 g 369 g
08.24. reggel 362 g 363 g 361 g
08.25.reggel 355 g 356 g 353 g
08.26.reggel 348 g 350 g 344 g
08.27. reggel 339 g 343 g 334 g
2,5 nap múlva 1-2 grammal több vizet vesztettek a méhviaszos zsákokban a kenyerek.
3,5 nap múlva az új méhviaszos zsák 2 g-os különbséget mutat a Pul javára, a régi zsák már kullog, itt már 6 g a különbség a pul javára.
Te melyik zsákot választanád?