Természetes alapanyagokból készült kenyeres zsák. 

A len és a méhviasz segít abban, hogy több napig friss, ehető maradjon a kenyér.

Három vászonrétegből készítem. 

A középső réteg pamutvászon, amit méhviasszal itatok át. A méhviaszt helyi termelőtől szerzem be.

A belső réteg: 100% len.

Méret: kb. 42 cm magas, 32 cm széles.

Belefér 2 db 750 g-os kenyér.

A zsák pamutzsinórral összehúzható rugós zsinórszabályozóval, a zsinórok végén egy-egy fagolyó található.

7000,- Ft

Használati utasítás:

Kézi mosás ajánlott! Kézmeleg vízben dörzsölés, nyomkodás nélkül. A külső és legbelső réteget ki lehet húzni a többi közül külön-külön, így azokat külön lehet dörzsölni, csavarni, vasalni, de a méhviaszos vászonréteget kímélni kell a hatás megőrzése érdekében. Kerüljük a túl illatos mosószereket! 

Kísérletet végeztünk: 

Összehasonlítottuk a méhviaszos kenyeres zsákunkat a PUL-anyagos zsákkal, ami most nagy divat. PUL-osat is varrtam tehát. 

De nem tudom rávenni magam, hogy PUL belsejű zsákban tartsam a kenyeret, mert nem hagy békén a gondolat, hogy a kenyér kemény héja hozzádörzsölődik ehhez a műanyag réteghez, és így mikroműanyagokat fogunk enni a kenyérrel együtt. Ezért olyan zsákot varrtam, ami szintén 3 rétegű: 2 pamutréteg között lapul a PUL réteg. 

3 zsákot használtunk a kísérlethez: 

1 új zsákot (belül len, középső réteg méhviaszos pamut, külső réteg vászon)

1 PUL-os zsákot (belül len, középső réteg Pul anyag, külső réteg vászon)

1 régebbi, nagyon kimosott méhviaszos zsákot (olyan, mint az első, csak használt).

A kenyereket lemértük kísérlet előtt, közben, és végén, így megtudtuk, mennyi vizet veszítenek a kenyerek egy hét alatt. A mérések idejét és eredményét a különböző zsákokban itt láthatjátok:

Új méhviaszos Pulo-os zsák Régi zsák

08.22.este 374 g 374 g 374 g

08.23. reggel 369 g 370 g 369 g

08.24. reggel 362 g 363 g 361 g

08.25.reggel 355 g 356 g 353 g

08.26.reggel 348 g 350 g 344 g

08.27. reggel 339 g 343 g 334 g

Kísérlet eredménye:

2 nap után a méhviaszos zsákban a kenyérdarab 1 g-al több vizet vesztett, mint a Pul-os zsákban lévő. 

3,5 nap múlva az új méhviaszos zsák 2 g-os különbséget mutat a Pul javára, a régi zsák már kullog, itt már 6 g a különbség a pul javára.

Kérdés, hogy 3 nap után ki eszik még a kenyérből? Ha 2 nap alatt megesztek egy kenyeret, akkor szinte semmi különbség nem mutatkozik a műanyagos és a méhviaszos zsák között. 

Te melyik zsákot választanád?